Lähetämme tilauksesi 24 tunnin kuluessa – Yli 40 euron tilaukset toimitetaan postikuluitta

Kungsleden - Pohjolan suosituin vaellusreitti

Pohjois-Ruotsin upeimmilla tuntureilla kulkeva Kungsleden on Pohjolan suosituin vaellusreitti. Se on jokaisen retkeilijän unelma ja ruotsalaisretkeilijöille lähes kansalaisvelvollisuus. Matkan varrella on vaihtelevia tunturimaisemia: korkeita tuntureita, kymmenien kilometrien mittaisia laaksoja, kuohuvia vesiputouksia ja reheviä tunturiniittyjä. Saat taivaltaa helppokulkuista maastoa ja yöpyä hyvin varustelluilla tunturiasemilla. Suurenmoinen luonto on kaikkien ulottuvilla, sillä reitti sopii normaalikuntoisille patikoijille.

Ruotsin matkailuyhdistys (Svenska Turistföreningen) eli STF ideoi Kungsledeniä jo 1900-luvun alussa. Reitin mahdollisuudet tulivat suuren kansan tietoon, kun Ruotsin ja Euroopan ensimmäiset kansallispuistot perustettiin: Abisko, Sarek, Stora sjöfallet ja Pieljekaise muodostavat edelleen reitin selkärangan.

Pohjoisen Abiskosta napapiirin tuntumaan Hemavaniin yltävä tunturivaellusreitti on pituudeltaan reilut 400 kilometriä, mutta se sopii kaikille. Reittimerkinnät ovat selkeitä, ja kaikkien isojen vesistöjen yli on rakennettu sillat. Joissain kohdissa reitin varrella on soutuveneitä suurten vesistöjen ylittämistä varten. Korkeatasoiset tunturiasemat ja tunturituvat sijaitsevat päivänmatkan välein. Monissa tuvissa myydään elintarvikkeita, ja joissain on jopa sauna.

Retken voi aloittaa monesta eri paikasta, joihin pääsee myös julkisilla kulkuneuvoilla. Sopivia lähtöpaikkoja ovat Nikkaluokta, Saltoluokta, Kvikkjokk ja Ammarnäs.

Kokeneemmat eräilijät voivat halutessaan lisätä reitin haastavuutta kipuamalla Ruotsin korkeimmalle huipulle Kebnekaiselle tai muille reitin varrella oleville huipuille, taivaltamalla vaihtoehtoisia polkuja tai kulkemalla sesongin ulkopuolella. 

Vinkit:

  • Vaella reitin pohjoisosa kesä-heinäkuussa ja koe keskiyön aurinko.
  • Poikkea reitiltä. Saat todennäköisesti olla täysin rauhassa, vaikka Kungsleden kulkee aivan vieressä,  
  • Jää johonkin tunturitupaan pariksi yöksi. Tee retki lähitunturin huipulle.
  • Pyydä tunturituvan isäntäväkeä neuvomaan sopivia päiväretkikohteita.

Tuote on lisätty ostoskoriisi