Lähetämme tilauksesi 24 tunnin kuluessa – Yli 40 euron tilaukset toimitetaan postikuluitta

Mitä on Tyvek?

Calazon kartat valmistetaan mahtavasta Tyvek-materiaalista. Tyvek on täysin vedenkestävää, repeämätöntä ja kulutusta kestävää. Vertailussa eri materiaaleihin olemme havainneet, että Tyvek sopii parhaiten retkiolosuhteisiin ja pitää värit pisimpään.

Olet varmaan tuskaillut murtuvan, repeilevän ja muussautuvan paperikartan kanssa. Niin mekin! Vuonna 2010 päätimme uudistaa Ruotsin karttamarkkinat. Karttojen tulisi olla vettä ja kulutusta kestäviä ja lehtijaon sopia vaeltajan tarpeisiin. Kartta kannattaisi luonnollisesti painaa molemmin puolin. Siten säästetään luontoa ja kuluttajan kukkaroa.

Jo ennen kuin perustimme Calazon, olimme nähneet vedenkestäviä karttoja, joita tuntui olevan mahdoton repiä hajalle. Tämä tapahtui Gotlannin ympäri kiertäneessä purjehduskilpailussa, jonka järjestäjät olivat painaneet merikortin mainiolle materiaalille.

Calazon alkuvuodet keskityimme kirjoihin. Idea kestävistä retkikartoista pyöri silti jatkuvasti päässämme.

Mikseivät myös retkeilykartat voisi olla kestäviä? Kysyntää tuntui olevan. Vaeltajat tuskin uskalsivat vilkaista karttaa vihmovassa sateessa. Melojat joutuivat ostamaan kalliita ja painavia muovitaskuja karttojen suojaksi. Paperikartan suojaaminen ruokapöydän ääressä paksulla muovikalvolla tuntui tuulahdukselta menneiltä vuosikymmeniltä. Jotkut firmat toki painoivat karttoja muoville, mutta he keskittyivät retkiluistelijoiden tarpeisiin.

Kun olimme päättäneet alkaa valmistaa karttoja, aloimme ensimmäisenä tutkia eri materiaaleja. Kokeilimme paperin kyllästämistä ja laminointia, mutta ratkaisut eivät kelvanneet meille. Hankimme ulkomaisia karttoja, jotka oli painettu epätavallisille papereille. Hieroimme karttoja, pidimme niitä päiväkaupalla veden alla ja hieroimme lisää. Irtoaako muste? Murtuuko kartta? Repeytyvätkö taitokset?

Parhaimmilta tuntuivat erilaiset muovit, ja niistä pisimmän korren vei materiaali, joka oli meille tuttu vuosien takaisesta purjehduskilpailusta – Tyvek. Se tuntui käteen hyvältä, se oli kevyttä ja säilytti värit taitoksissakin paremmin kuin muut.

Tyvekin on kehittänyt yhdysvaltalainen kemianjätti DuPont, joka on maailman johtava synteettisten materiaalien valmistaja. Tyvekissä tavallisessa paperissa olevat puukuidut on korvattu ohuilla polyeteenikuiduilla. Materiaalille on löytynyt useita käyttökohteita: talojen eristys, kestävät kirjekuoret, urheilijoiden numerolaput, huvipuistojen rannekkeet ja työntekijöiden suoja-asut. DuPont lupaa materiaalille 20 000 taittokertaa ennen kuin se murtuu. Se on paljon!

Kirjailijamme Fredrik Neregård kulki kahdeksan viikkoa Sarekissa työstäessään tulevaa kirjaansa Fjällvandra i Sarek. Hän käytti yhtä ja samaa karttaa joka päivä. Kartasta tuli pehmeä kuin tyynyliina, mutta muste säilyi kaikkialla kartalla. Se todistaa materiaalin erinomaisuudesta.

Testien jälkeen valitsimme Tyvekin karttojemme materiaaliksi. Tietenkin se osoittautui yhdeksi monimutkaisimmista ja hankalimmista materiaaleista kirjanpainajan kannalta, mutta olemme ylpeitä lopputuloksesta. Tyytyväisiä ovat myös ne tuhannet vaeltajat, jotka käyttävät Calazon karttoja tuntureilla, metsissä ja vesillä.  

Yleisimmät Tyvekiä koskevat kysymykset ovat:

Voiko Tyvekiä kierrättää?

Kartta kestää isältä pojalle, mutta maastoon tehdään uusia reittejä ja taukopaikkoja ja vanhoja rakenteita puretaan. Kun karttasi on vuosien jälkeen vanhentunut, voit kierrättää sen samalla tavalla kuin muovipullot, -kassit ja muut vastaavat muovit. l

Millaisella kynällä suosittelette tehtävän merkintöjä Tyvek-kartalle?

Voit tehdä merkintöjä lyijykynällä, mutta ne eivät säily pitkään. Kuulakärkikynän mustetta on vaikea pyyhkiä. Spriiliukoinen tussi pysyy Tyvekissä hyvin, mutta älä poista merkintöjä spriillä, koska silloin myös painatus häviää.

Testaa ja kerro meille parhaasta ideastasi osoitteeseen info@calazo.fi.

Suunnistuksen lisäksi olemme itse käyttäneet karttojamme sadesuojana, nuotionsammutusveden kantamiseen, istuinalustana, lisätuulisuojana anorakin alla ja maton tapaan teltan eteisessä.

Tuote on lisätty ostoskoriisi