Lähetämme tilauksesi 24 tunnin kuluessa – Yli 40 euron tilaukset toimitetaan postikuluitta

Mira Lainiolan haastattelu Helsingin seudun retkeilyoppaasta

Tutustu pääkaupunkiseudun saariin ja metsiin

Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla on hyvät patikointimahdollisuudet, kertoo Mira Lainiola, yksi kolmesta Helsingin seudun retkeilyoppaan kirjoittajasta. Pelkästään Helsingillä on 130 kilometriä rantaviivaa, 300 saarta ja laajojakin metsäalueita. Pääset julkisen liikenteen turvin lukuisiin upeisiin luontokohteisiin päivä- tai viikonloppureissulle ilman omaakin autoa. Useampi retkeilyoppaan patikka alkaa keskeiseltä paikalta ja houkuttelee kävelylle, vaikka työpäivän jälkeen. Itä-Helsingissä asuva Mira Lainiola kirjoitti uuden retkeilyoppaan yhdessä Mikko Lamminpään ja Tommi Sirviön kanssa. Omassa lähiympäristössään hän arvostaa erityisesti lähiluontokohteita ja hienoja luonnonsuojelualueita. Näitä kohteita löydät myös retkeilyoppaasta!

Kerro patikointimahdollisuuksista Helsingin seudulla!

– Mielestäni Helsingissäkin on hyvät mahdollisuudet patikointiin, vaikka kovin pitkiä yhtenäisiä maastoon merkittyjä reittejä ei olekaan. Voit yhdistellä retkireitin varrelle luontopolkuja, muita merkittyjä reittejä, merenrantaa ja kauniita viheralueita kuten puistoja. Juuri näin on tehty kirjassa ja siksi se antaa lukijalle runsaasti valmiiksi koostettuja yhdistelmäreittejä, joita ei esimerkiksi kuntien verkkosivuilta löydy.

Millaista luontoa Helsingin alueelta löytyy?

– Jo pelkästään Helsingissä on hurjan monipuolista luontoa ja kiinnostavia kohteita! Merellinen Helsinki rantaviivoineen ja saarineen tarjoaa houkuttelevia retkireittejä. Voit kävellä tai pyöräillä merimaisemissa jopa 20 kilometrin lenkkejä ja löytää reittien varrelta upeita saaria. Mikäli maltat olla jäämättä saarille haaveilemaan, voit tehdä saarihyppelyn ja ehdit yhden päivän aikana useammallekin saarelle. Helsingissä on myös kaikille vierailijoille avoin saaristoluontokeskus Harakan saarella, vain muutaman minuutin merimatkan päässä mantereesta ja Kaivopuistosta.

– Aivan Helsingin sydämessä sijaitsee myös kansainvälisesti merkittävä lintuvesi ja Viikki-Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue. Voit tutustua alueeseen osissa tai tehdä yhden pitkän patikan ja vierailla vaikka kaikilla lintujen tarkkailupaikoilla, joita on yhteensä viisitoista. Lammassaaren hieno esteetön lankkupolku on jo pitkään vilahdellut valokuvaajien otoksissa ja uusi piilokoju on mukava paikka evästauonkin viettämiseen.

– Helsingin Keskuspuiston suositut reitit alkavat melkein päärautatieaseman ja Töölönlahden lintukeitaan kupeesta. 10 kilometrin pituisen vihersormen pohjoisosissa on aarnimetsää ja ennallistettavaa lehtokorpea pitkospuineen. Haltialan alueella voit kävellä sekä pitkospuilla metsän siimeksessä, ihailla Vantaanjoen jokivarren kuohuja katselutasanteilta, tutustua Niskalan puulajipuistoon sekä nauttia maalaistunnelmista Haltialan tilalla.

Vinkkaa kolme lempipatikkaasi!

– Vastasin retkeilyoppaassa etenkin Helsingin reiteistä. Koska minulla ei ole autoa, pidän paikoista, joihin on helppo päästä arkenakin, eikä aika tuhraannu matkustamiseen. Luontokohteissa arvostan myös rauhallisuutta ja uintimahdollisuuksia. Kirjaa tehdessä innostuin Itäkeskuksen metroasemalta Vartiosaareen johtavasta reitistä. Reitti yhdistää kauniita puutarha-alueita, merenrantaa, uintimahdollisuuksia ja upean saarikohteen luonnonnähtävyyksineen.

– Toinen upea reitti on Vallisaari-Suomenlinna, kahden mielenkiintoisen saaren yhdistelmä. Reitti tarjoaa myös uintimahdollisuuksia, mielenkiintoista historiaa, upeita näköaloja ja tunnettuudestaan huolimatta seikkailufiilistä. Reittiä dokumentoidessa yövyin puiden väliin pingotetussa Tentsile -puuteltassa Vallisaaressa. Kokemus oli hieno elämys.

– Yksi omista lähiluontosuosikeistani on Uutela. Suosittelen tutustumaan alueeseen vähemmän suosittuina aikoina, kuten arkipäivinä ja aamupäivisin. Uutelan laaja metsäalue käsittää useita luonnonsuojelualueita, kaksi keittokatosta, ”salaisen uimarannan”, rauhoittavia merimaisemia ja useita luontopolkuja. Yksi uusista poluista on kokonaan matelijoille ja sammakkoeläimille omistettu herppipolku.

Moni kirjan patikkareitti kulkee kaupungin läheisyydessä, miksi?

– Varsinkin Helsingin reitit ovat tällaisia ja se johtuu siitä, että kaupunki on jo melko tiivis ja viheralueet ovat keitaita kaupunkirakenteen keskellä. Kirjaa varten laaditut reitit kulkevat monenlaisilla viheralueilla, jotka liittyvät mutkattomasti toisiinsa. Kaupungin läheisyys mahdollistaa reittien helpon saavutettavuuden julkisilla liikennevälineillä. Joukkoliikenteen käyttäminen on kestävyysvalinta ja se mahdollistaa myös monipuolisemmat reitit kun patikan voi aloittaa ja päättää eri paikkaan.

Mikä merkitys luonnolla ja patikoinnilla on sinulle?

– Ajan viettäminen luonnossa on minulle sopivin tapa rentoutua. Tutustun innolla uusiin paikkoihin ja valokuvaan retkikokemuksiani. Työskentelen ympäristötietoisuuden ja kestävän virkistyskäytön edistämisen parissa, joten luontopalvelut ja reittien toteutus opastuksineen kiinnostavat myös työn puolesta. Kirjaa tehdessä jokainen patikka oli kuitenkin myös ihana, ystävien kanssa jaettu luontoretki eväineen. Pidempien lenkkien lisäksi, myös lyhyemmät luonnossa vietetyt hetket ovat mielestäni tosi arvokkaita ja tuovat hyvää fiilistä arkeen. Minulle on tärkeää viettää lasteni kanssa aikaa luonnossa sen pieniä ja suuria ihmeitä tutkiskellen. Lasten luontosuhde voi kehittyä vain luontoon tutustuen ja siellä aikaa viettäen. Koskaan ei tiedä mihin kiinnostavaan luontoretkellä törmää. Retkirepussani kulkeekin usein useampikin kevyt riippumatto, jotka saatan ripustaa vaikkapa lähiluontokohteeseen. Lapsenikin rakastavat riippumattoilua päiväretkillä.

Minkälaisista patikkaretkistä pidät eniten?

– Päiväpatikat ja pidemmät patikoinnit ovat aivan erilaisia. Päiväretkillä voit rentoutua kevyen repun kera, mutta pidempien patikoiden suunnitteluun pitää keskittyä täysin eri tavalla. Molemmissa on puolensa! Pitkillä reissuilla telttapaikkaa ja seuraavaa ruokailua pohtiessa pääsee paremmin irti arjen kuvioista. Parhaita hetkiä kaikilla yön yli reissuilla ovat mielestäni aamut. Sellaiset hetket kun heräillessä ei ole minnekään kiire ja keittelet aamupuuroa rauhassa luonnon helmassa. Tykkään monenlaisista retkistä, veden läheisyydestä ja uintimahdollisuuksista! Parhaita retkiä ovat kuitenkin juuri ne, jotka kulloinkin saa toteutettua osana omaa arkea! Minusta onkin hienoa kun kirjassa on voitu tarjota erityyppiä reittivaihtoehtoja, niin arkeen sujahtavia kuin sellaisia joissa voit viipyä pidempäänkin.

 

Tuote on lisätty ostoskoriisi