Lähetämme tilauksesi 24 tunnin kuluessa – Yli 40 euron tilaukset toimitetaan postikuluitta

Uuden sukupolven tunturikartat

Viimeaikainen tekniikan kehitys on antanut keinoja parantaa karttojen sisältöä. Hyödyntämällä niitä olemme pystyneet kehittämään uuden sukupolven karttoja.

Aiemmin retkeilykartat perustuivat valtioiden pohjakarttojen tietoihin, ja ne ovat näyttäneet samalta 1960-luvulta lähtien.  Kun aloitimme karttojen valmistuksen vuonna 2010, keräsimme aineistoja useista lähteistä, muokkasimme ne tarkoitukseemme sopivaksi ja painoimme ne kartan molemmille puolille. Jo tämä oli käyttäjille selvä parannus entiseen.

Karttaa tehtäessä sen sisältö ja ulkonäkö on aina mukautettava kartan lopulliseen mittakaavaan. Kun edellisen sukupolven retkeilykarttoja alettiin kehittää 1960-luvulla, ilmakuvia analysoitiin ihmissilmin ja korkeuskäyrät piirrettiin käsin. Korkeuskäyrät muokattiin näyttämään hyvältä mittakaavassa 1:100 000. Vuosien varrella useat yritykset ovat laatineet karttoja esimerkiksi Kebnekaiselta mittakaavassa 1:50 000 ja 1:75 000. Nämä kartat ovat perustuneet Ruotsin Lantmäterietin tietokantaan, joka oli tarkoitettu mittakaavalle 1:100 000. Parempi mittakaava ei lisännyt tietoa, vaan näytti vain saman sisällön suurempana.

Uusin askel harpattiin, kun otettiin käyttöön laserkeilaus. Lentokoneet lentävät parin tuhannen metrin korkeudessa edestakaisin mitaten maanpintaa laserkeilaimin. Tuloksena saadaan valtava määrä tietoa, jota voidaan käyttää moniin sovelluksiin, kuten kaavoitukseen, tulvariskien määrittämiseen ja metsävarojen arvioimiseen. Mukavana sivuhyötynä kartografimme voivat poimia aineistosta monenlaista retkeilijöille hyödyllistä tietoa.

Uuden sukupolven karttojen korkeuskäyrät perustuvat laserkeilaustietoihin. Koska jokaisella neliömetrillä on tarkka korkeusarvo, saadaan korkeustiedot itse asiassa jo liian yksityiskohtaisina. On valittava, mitkä tiedot sopivat mittakaavan 1:50 000 tai 1:25 000 kartalle.

Kartografinne näkevät paljon vaivaa luodakseen erilaisia rinnevarjostuksia. Laserkeilauksesta saatavan suuren tietomäärän avulla voimme luoda rinnevarjostuksen, joka näyttää jyrkässä maastossa olevat korkeusmuodostelmat erittäin selkeästi. Sen huomaa erityisesti jyrkimmissä rinteissä, joissa vierekkäisiä korkeuskäyriä on vaikea erottaa toisistaan.

Muita uuden sukupolven karttojen parannuksia:

  • Laserkeilaus kertoo myös puuston ominaisuuksia. Esimerkiksi tunturikoivikot näkyvät selkeämmin. Pystymme näyttämään myös kallioalueet entistä tarkemmin.
  • Kartografimme analysoivat myös ​​satelliitti- ja ilmakuvia, mikä on tarkentanut jyrkkien rinteiden ja maanpinnan kuvausta.
  • Myös vesistöjen tarkkuutta on saatu parannettua.

Tuote on lisätty ostoskoriisi