Lähetämme tilauksesi 24 tunnin kuluessa – Yli 40 euron tilaukset toimitetaan postikuluitta

3 vandringstips kring Uppsala

Vandra kring Uppsala

Carl von Linné upptäckte tidigt naturens rikedom kring Uppsala. I Uppsala finns naturen nämligen nära staden. Här vandrar du i gröna stråk ut från stadskärnan till lantliga omgivningar och trollskogarnas blockterräng. Några längre stenkast från Uppsala finns fler vandringsskatter för den som vill vidga sina vyer. 

Gunnika Isaksson-Lutteman jobbar som frilansande skribent, fotograf och föreläsare i Stockholm. Hon bor i Vaxholm men har varit student i Uppsala under sju års tid. Förutom guideboken Vandra kring Uppsala har hon också skrivit böckerna Vandra Roslagsleden, Vandra Upplandsleden, Vandra Gästrikeleden och Vandra i Stockholms skärgård. Hon är även medförfattare till guideböckerna Friluftsliv i Uppsala och Vandra i Stockholm. Här ger ger hon asina bästa tips om vandringar kring Uppsala:

Som nyinflyttad student i Uppsala visste jag ingenting om min nya hemtrakt. I samma veva blev jag matte åt mini american shepherd-valpen Diesel. Min aktiva hund behövde motion och tillsammans upptäckte vi stadens grönaste platser. I takt med att valpen växte utökades vår upptäckar-radie och vi tog oss allt längre från stadskärnan. Utan min fyrbenta kompis hade jag inte upptäckt den naturskatt som Uppsala gömmer bortom slätterna.

Linné förstod redan på 1700-talet att Uppsala hade värdefull natur och anordnade herbationer med sina studenter i det fria. Till och med studenter från andra fakulteter lockades till hans exkursioner på grund av professorns karismatiska förmåga att dela med sig av sin kunskap. 

Jag ville också dela med mig av alla mysiga vandringar som jag och min hund hade upplevt tillsammans kring Uppsala, det var självklart att dessa skulle samlas i en bok. Så att fler kan få upptäcka den gröna oas som Uppsala är. 

Varierade vandringar

De bördiga slätterna som omringar Uppsala skapar ett varierat landskap att vandra i. Den uppsaliensiska slätten är både rik på historia och bjuder på vida horisonter. Betande kreatur har haft och har inverkan på hag- och ängsmarker. Uppsalaåsens sand och grus påverkar floran och faunan, och var viktig transportled för forntidens människor. De trolska skogarna med blockrik terräng är också synonymt med Uppsalas natur. Skogen har i flera hundra år brukats för järnbrukens räkning. Att vandra kring Uppsala är en resa i både natur och historia. 

 

3 vandringsfavoriter kring Uppsala: 

1.    Florarna - Uppsalas mesta vildmark 

En fin dagstur lite längre från Uppsala är Florarnas stora naturreservat. Hit beger du dig för att uppleva vildmark i gammal bruksbygd. Här finns markerade rundslingor och Upplandsleden går genom reservatet. Flera mysiga raststugor står öppna för dig att använda gratis om du vill övernatta och göra dagsturen till en helgtur istället. Men passa på innan myggen har gjort entré. Florarna är en liten bit av Norrland med mystisk myrmark, sagolika skogar och sköna sjöar. Fågellivet är rikt och vargtiken Flora håller till i trakterna. Följ Upplandsledens runslinga 12:2 som är markerad med orange och går över Storfloran och vidare till Risön via Brändöns kolarkoja. Stanna gärna på Grillholmen för att grilla lunchen. 
Fakta: Turen är 10 kilometer lång. Parkera bilen vid Stormons parkering norr om Österbybruk och följ orange markeringar som hör till Upplandsleden. 

2.    Fiby urskog - mystik och skogsbad 

I Fibys urskog är det skönt att bara vara. Här kan du uppleva magisk vandring och stillsamma skogsbad i skog som i 400 år stått orörd från mänskliga påhopp. Resultatet är en vild juvel med sagolika trollskogar och en sprudlande mångfald.

Det här är en perfekt skog för skogsbad, att bara sitta ner och njuta av skogens dofter och ljud. Låta alla sinnen uppleva skogen i stillhet. Vandringen följer en markerad rundslinga genom Fibys trollskog. 
Fakta: Turen är 4 kilometer lång. Parkera bilen vid Fiby urskogs parkering nordväst om Vänge.

3.    Nåsten - njutning i uppsalienskt landskap

Att vandra i ett av Uppsalas största naturreservat, Hågadalen-Nåsten, är en njutning och bjuder både på öppna landskap och djupa skogar. En rundtur längs markerade stigar tar dig till de bästa platserna och de mysigaste stigarna. Besök utsiktsplatserna Högby hatt och Hågahögen, vandra i myrlika skogar och över öppna ängar med mängder av fjärilar. Klappa fåren i hagarna och leta blomfynd i Linnés fotspår. 
Fakta: Turen är 14 kilometer lång. Ta stadsbussen till Håga eller promenera från stan.  

Tuote on lisätty ostoskoriisi