Lähetämme tilauksesi 24 tunnin kuluessa – Yli 40 euron tilaukset toimitetaan postikuluitta

Vandringstips Jämtlandstriangeln

Vandra Jämtlandstriangeln

En av fjällvärldens riktiga klassiker är den så kallade Jämtlandstriangeln. Den vackra vandringen går mellan tre fjällstationer, varav två i väglöst land. Här kan du välja mellan att bo bekvämt i bäddad säng eller i eget tält. Det finns restauranger på två av tre fjällstationer så vill du kan din packning bli väldigt lätt.

Författaren Johan Ranbrandt är bosatt i Östersund och har jobbat med friluftsliv stora delar av sitt liv, bland annat som sportchef på STF Storulvån. Han har också skrivit den populära boken Friluftsliv i Jämtland. Här ger han sina bästa tips till Jämtlandstriangeln.

När jag får frågan om vilken fjällvandring man ska göra för att förstå magin med den svenska fjällvärlden blir mitt självklara svar Jämtlandstriangeln! Det hela börjar lysande med bilvägen in till Storulvåns fjällstation, som jag tycker är en av Sveriges absolut vackraste vägar. Sista biten längs vägen slingrar sig i Handölans dalgång, på gränsen mellan kalfjäll och fjällbjörkar med Sylarnas spetsiga toppar i horisonten framför dig. 

Storulvån-Sylarna

Börja din vandring från Storulvåns fjällstation, där du kan låsa in packning du inte behöver ha med dig. Styr först stegen mot Sylarna. Vandringen mot Sylarna är välvandrad och hyfsat lättsam trots några tuffa uppförsbackar. Efter ett par kilometer lämnar du fjällbjörkarna bakom dig och går på en skönt svajig hängbro över Lillulvån och ut i äventyret på riktigt. Snart kommer du upp på den enorma högfjällsplatån som omger områdets största fjällmassiv och helt plötsligt känns vandringen lättsammare. Sträckan är 16 kilometer och lutar svagt uppåt i stort sett hela tiden. 

Sylarnas fjällstation är i sig en anledning att gå Jämtlandstriangeln. Det är inte byggnaden i sig så mycket som själva atmosfären, människorna och historierna! Se till att lägga lite tid i bastun så kommer du att förstå. 

Även om Jämtlandstriangeln kanske är den mest klassiska fjällvandringen i Sverige,  som under sommaren är mycket välbesökt, så är det inget som stör. En viktig del av att fjällvandra är att träffa andra och att faktiskt prata med dem.

Sylarna-Blåhammaren

Vandringen från Sylarna mot Blåhammarens fjällstation är lång, 19 km, kuperad och i ärlighetens namn ganska monoton. Men det är som också en del av hela poängen. Att fjällvandra i Sverige och Jämtland är inte dramatiskt hela tiden och det är något häftigt med det. Det är storlaget utan att prata högt. 

Oavsett väder, fysisk form och om du fått skoskav eller ej är det härligt att komma fram till Blåhammerens trevliga bastu. Det finns ingen restaurang här längre men ett bra självhushållskök och möjlighet att köpa förberedda middags- och frukostpåsar.

Blåhammaren är Sverige minsta fjällstation och ligger högt och ensligt i väglöst land. Ett besök här är en upplevelse i sig. 

Blåhammaren-Storulvån

Den sista etappen tillbaka till Storulvån är kort och lättvandrad. 12 km i nedförsbacke. Det är skönt om du är sliten och ger om du är pigg i benen möjlighet till fina avstickare. Utsikten är under frösta halvan av sträckan hänförande. 

Oavsett väder är det gött att ta ett dopp någonstans längs triangeln. Det kommer alltid vara kallt och du kommer alltid känna dig som en bättre människa efteråt. Det uppenbara badstället längs den här sträckan är Ulvåtjärn nära vindskyddet med samma namn. Här finns till och med en sandstrand.  Men längs denna sista etapp finns också några klara, djupa, små tjärnar på ca 1100 meters höjd att dyka ner i.

Tillbaka vid Storulvåns fjällstation kan du också ta ett avslutande dopp innan du njuter av våfflor på verandan och ser tillbaka på tre fina vandringsdagar. 

 

Tuote on lisätty ostoskoriisi