Lähetämme tilauksesi 24 tunnin kuluessa – Yli 40 euron tilaukset toimitetaan postikuluitta

5 vandringstips i Sarek

Det räcker att bara nämna namnet Sarek för att många fjällvandrare ska få något speciellt i blicken. Sarek kallas ofta Europas sista vildmark och är verkligen ett unikt naturområde. Ingen annanstans inom Europa hittar du ett så stort fjällområde som är så lite påverkat av människan. 

Fredrik Neregård har tidigare skrivit flera guideböcker, bland annat de uppskattade Fjällvandra längs Kungsleden och Fjällvandra kring Kebnekaise, Abisko och Riksgränsen. Här ger han sina bästa Sarek-tips.

När jag började med fjällvandring dröjde det inte länge innan jag själv började drömma om en vandring i Sarek. Några år senare var det dags och det var verkligen så fantastiskt som jag fantiserat om. Det finns så otroligt mycket att upptäcka i Sarek. Trots att jag numera tillbringat flera hundra dagar i nationalparken ger varje tur dit nya intryck. Här är några av mina favoritplatser.  

1.    Rapadalen från ovan

Legendariska Rapadalen är det vildaste och vackraste som svenska fjällvärlden har att visa upp. Den fem mil långa dalgången skär rakt in i landets mäktigaste högfjällsområde och erbjuder svårslagna upplevelser. Detta är ett måste någon gång för varje Sarekentusiast. Första gången jag vandrade i Sarek gjorde vi den riktigt klassiska turen med båt till parkgränsen vid Nammásj och vandrade genom Rapadalen och Ruohtesvágge. Det är givetvis spännande att vandra nere i Rapadalen längs fjällens mest fascinerande vattendrag. Vad jag inte riktigt var förberedd på var den bitvis täta vegetationen, myrmarker och stora mängder mygg. Jag avråder absolut inte från en vandring i dalen – det är en verkligen något speciellt. För att få de vackraste vyerna är det dock bättre att välja den höga vägen över Skierrfe och hålla höjden på vägen in mot nationalparkens hjärta. Då får du se både Laitauredeltat och Rapaselet från sina bästa sidor.

2.    Extra allt i Ruohtesvágge

Ruohtesvágge är antagligen Sareks mest välbesökta dalgång och jag förstår precis varför. Här är det lättvandrat och omgivningarna är imponerande med ett radband av alpina toppar utmed Sarektjåhkkåmassivet. För den toppintresserade är detta rena eldoradot. Om du vill uppleva Sarek helt för dig själv är denna dalgång dock inte första valet. Bron i södra delen av dalen är antagligen säkraste platsen i hela Sarek om du vill träffa på andra vandrare och dela erfarenheter med. Här finns nationalparkens enda raststuga, dass och nödtelefon vid platsen som benämns Skárjá, Smajlaträffen eller Mikkastugan. Lite förvirrande, men kärt barn har som bekant många namn. Många gånger har jag tältat här och varje gång träffat intressanta personer för givande diskussioner.

3.    Sarek från den soliga sidan

Parallellt med Ruohtesvágge och med endast någon mils separation löper Guhkesvágge som ganska få vandrare upptäckt. Den har inte riktigt lika dramatiska omgivningar som Ruohtesvágge men du ser faktiskt mer av glaciärerna och det finns gott om intressanta toppar att bestiga. Största fördelen med Guhkesvágge är dess läge. Den vanligaste vindriktningen i fjällen är från väster och dessa vindar för med sig fuktig Atlantluft som bildar regn när de pressas upp av bergen. Vid denna vindriktning regnar det mesta bort i Ruohtesvágge. Detta fenomen kallas föhn-effekt eller regnskugga. 2011 vandrade jag här med min pappa som då var 71 år. Då var det mer än 35 år sedan han senast vandrade i Sarek. Det blev en fin tur i det bästa vädret han upplevt i Sarek och maten som jag torkat var den bästa han sa sig ha ätit på fjälltur. Enda missödet var att en räv tog tamojen till Trangiaköket. 

4.    Vandra över en högplatå

I Sarek ligger en av svenska fjällens mest utpräglade högplatåer, Luohttoláhko. I norr och söder störtar platån brant ned i dalgångarna Sarvesvágge respektive Njoatsosvágge. Från högslätten anas dock ingen av dalarna och det känns som att den vidsträckta högplatån är helt omgiven av höga och branta fjälltoppar. Detta ger en annorlunda alpin känsla som du inte kan uppleva någon annanstans i Sverige. Liknande scenerier hör mer Asien till även om dimensionerna där är betydligt större. På platån har jag mött nästan alla slags väder – från fantastisk solnedgång i total stiltje till kraftig vind som knäckte flera tältbågar. En gång fick vi total whiteout och var tvungna att gå på kompasskurs. Det är sådana händelser som gör det lite äventyrligt att gå oledat.

5.    Bestig en topp

Sarek är Sveriges finaste område för toppbestigningar. Flera gånger har en viss topp varit själva målet för mina Sarekvandringar och andra gånger har en topptur varit en fin krydda på fjällturen. Här finns något för alla smaker. Skierffe och Bulkas är båda enkla att bestiga och ger mest utsikt för insatsen. Skårvatjåhkkå är den topp i nationalparken som erbjuder den mest omfattande utsikten över alla Sareks stora massiv. För den som vill prova svårare toppar som ändå inte kräver klätterutrustning kan Áhkká och Ähpártjåhkkå rekommenderas. Just från Áhkká har jag ett väldigt speciellt minne. I början på den fjällturen var vi sju personer men alla hade inte lika mycket tid på sig så efter hand droppade en efter en av. Eftersom vädret var strålande kunde jag inte förmå mig att lämna fjällen så jag gjorde en ensambestigning av Áhkká. Jag kommer aldrig glömma känslan av att stå på toppen helt allena i total tystnad och blicka ut över det otroliga landskapet.

 

Tuote on lisätty ostoskoriisi