Matlagning över öppen eld = tid för njutning
Glöm det där med att bara lägga all ved i en hög och tända på. I boken Eldmat får du lära dig ett antal olika eldningstekniker - för olika typer av matlagning och olika slags förhållanden. Låter det komplicerat? Det är det inte, boken vänder sig till nybörjare och visar tydligt hur man går till väga, steg för steg. När Eldmat nu ges ut i en ny utgåva är det praktiskt taget en ny bok. Eric Tornblad och Ida Olsson har fyllt boken med nya texter och bilder - och inte minst nya recept. Testa en het kycklingwrap, gör dina egna pannkakor med blåbär, laga lax på planka eller smäll till med ett brödbak mitt ute i skogen.
Vad är så speciellt med att laga mat över öppen eld?
- Dels får man en anledning att komma ut. Till en vacker plats där man kan sätta sig ner, koppla av och göra något helt annat för en stund. Sedan är eld en helt annan process än att slå på en platta i köket. Det är allt från att samla ved till att bygga själva elden, tända den och känna dofterna från röken. Man hör fåglarna och känner vinden. Det tar en stund för elden att bli klar och det är den resan som jag tycker är härlig. Det får ta lite tid. Man har en timme eller två eller tre - kanske bara för att laga en enda rätt - och det kan vara rätt skönt.
Vad säger du till den som mest tänker på grillad korv när det kommer till eldmat?
- Jag är den som säger "underbart!" om korv är det du gillar att grilla. Det handlar mer om att komma ut än vad man äter, enligt mig.
Ge oss ditt favoritrecept!
- Äppelpaj! En äppelpaj med färdig pajdeg, det är så himla enkelt! I boken använder vi mycket färdiga kit från matbutiker som alla kan köpa. I det här receptet tar man köpt färdig pajdeg. Man steker äppelbitar i smör och sirap. Sedan lägger man det på ena halvan av pajdegen, viker över den andra halvan och steker alltihop i smör. Det är jättejättegott! Det blir en så god krispig yta, och äppelpaj är en klassiker.
Och en matigare favorit?
- Varma mackor. Det är så himla enkelt och gott och det kan göras hur enkelt eller komplicerat man vill. Från baguetter med massa olika fyllningar till vanliga toast med ost. Det slår aldrig fel. Om man pratar utemat tycker jag att det är en klassiker som alltid funkar.
Vem är boken till för?
- Framför allt för nybörjare. För den som vill ta steget och lära sig att laga mat över eld men inte vågar eller kan. Vi hoppas att den här boken kan funka som guide för allt från barnfamiljer till nybörjaren som köpt sin första vandringsryggsäck och ska ge sig ut. Men den är också gjord för erfarna personer som vill ha en referensbok för inspiration. Vi beskriver hur man grillar, röker och steker.
Ditt bästa tips till en nybörjare?
- Att inte komplicera saker och ting. Man behöver inte köpa massa dyr utrustning. Det finns otroligt många recept man kan göra med aluminiumfolie eller genom att grilla på en sten eller i en vanlig gjutjärnspanna. Det viktiga är att man kommer ut och har en mysig stund utomhus. Mitt bästa tips för själva eldandet är att ta med färdigköpt torr ved som man kan köpa på bensinmacken. Det är ett bra sätt att börja på, då slipper man röken från fuktig ved. Gran eller björkved är att rekommendera. Man kan också köpa en portabel grill att elda i eller ett vedkök. Det är okej att ha tändvätska och tändare också, om man vill ha det för att göra upp eld.
Vad får en mer erfaren eldmatlagare ut av boken?
- Jag skulle rekommendera den som vill ta steget vidare, att testa på rökning. Vi har ett rökningskapitel i boken. Eller att laga mat i grop. Om man har tillgång till en trädgård är det kul att testa. Det tar några timmar men är roligt.
Har du aldrig med dig färdig matsäck ut i naturen?
- Jo, jo jag är bara människa såklart! En termos med kaffe och kanelbullar, det är också nice såklart. Och vi förespråkar mycket att man kan ta med färdig mat ut, som färdighackad wok i zippåsar som man kan lägga direkt på stekhällen. Eller morotsbullar som man gjort hemma och fryst in och sedan bara kan steka ute.
Vad gillar du själv att göra mer än att äta och laga i naturen?
- Jag älskar att vandra och utforska nya platser i naturen. Jag tycker om att hitta nya växter, och träd och titta på djur. Jag gillar att ge mig ut och bara vara ute.
Text: Karin Fingal
Tuote on lisätty ostoskoriisi