Lähetämme tilauksesi 24 tunnin kuluessa – Yli 40 euron tilaukset toimitetaan postikuluitta

Efterrätt på tur

"Vi behöver inte efterrätt - men det är jävligt gott"

Ställa sig och laga dessert ute på vandringen... låter det krångligt? Det är det inte. Allt som krävs för att laga recepten i den här boken är en stekpanna eller en kastrull eller eld. Och häpp, så kan man trolla fram smarrigheter som bärpaj, nystekta kanelbullar eller pannkaksrullar med färskost, nötter och honung.

Hur kommer det sig att du gjort den här boken?

- Jag har haft med efterrätter i alla mina böcker, som ett litet avslut. De recepten har alltid varit de mest uppskattade. Efterrätt är helt enkelt något som folk älskar. Till den här boken har jag testat att laga många nya rätter. Det är mycket enklare än man tror.

Maten är viktig när man är ute - men hur viktig är efterrätten egentligen?

- Vi behöver inte efterrätt men det är jävligt gott alltså. Man kan vända på det. Ta med sig en färdig macka hemifrån och bara laga efterrätten utomhus. Då får man mat snabbt dessutom. Näringsmässigt är inte efterrätten det viktigaste, men om man är ute på fjällvandring är kaloribehovet väldigt stort och hela den sociala grejen med att fika tycker jag är fin.

Vad missar man, tycker du, om man bara ta med sig lösgodis istället?

- En mycket rikare smakpalett. Det går att få så mycket mer komplexa smaker om man lagar efterrätt istället för att ta med godis. Olika sötma, smaker, texturer och värme.

Hur komplicerat är det att laga efterrätter utomhus?

- Svaret är såklart att det är väldigt enkelt, ofta enklare än att laga vanlig mat. Det är ofta få moment och kort tillagningstid på efterrätter. Vissa rätter tar bara en minut att göra, med ingredienser som håller i rumstemperatur. I boken är alla recept gjorda i stekpanna eller kastrull eller över eld, man behöver inte massa olika kärl eller ugn eller annat.

Din egen favoritefterrätt när du är ute?

- Det blir någon typ av paj. Till exempel hallon och blåbär med stekt smul på. En varm paj med vaniljglass i mattermos är ju svårslaget. Det är något med texturen, det knapriga och söta. Man kan göra paj i kåsa också, då tar man bara bär och granola och häller på kondenserad mjölk så blir det en kåspaj.

Ett favoritrecept för fjällvandring?

- Då skulle jag säga att tortillabröd är supersmart. Man fyller det med bounty eller mars eller någon annan chokladbit och sedan friterar man alltihop i stekpanna eller kastrull. Det är väldigt gott alltså. Och det känns superlyxigt på en fjälltur, att få en friterad grej med mjukt, gött innehåll. Det är som att man trollar fram det. Ändå är det hyfsat lätt att bära ingredienserna och enkelt att tillaga. Man behöver bara en halv deciliter olja för att fritera, och den olja som blir över kan man använda igen.

Och ett favoritrecept som passar för en dagstur?

- På en dagstur kan man ta med lite tyngre grejer. Då blir det absolut någon slags stekta bullar. Kanelbullar gjorda på färdig pizzadeg med någon god fyllning, som sedan steks i en stekpanna. Kanske med glasyr på, eller fyllning av mandelmassa eller vad man nu vill experimentera med. Det känns ju superlyxigt att få de här bullarna nybakta i stället för att ha med torra bullar i påse. Det är också häftigt att det går så snabbt. Dessutom mättar bullarna lite, det blir mer som ett mellanmål än bara en sockersöt grej.

Ni tipsar mycket om färdiga grejer som pulvermixer och färdig pizzadeg - varför?

- Hela tanken är att det ska vara superenkelt. Enkelt både att hitta råvaror och att tillaga. Så istället för att göra egen pizzadeg och kavla ut den tunt är det såklart smidigare att använda färdig pizzadeg. Smakmässigt blir det inte så stor skillnad men insatsen blir väldigt mycket mindre. Det gör att det är enkelt att komma ut och det är det som är det viktigaste, att vara ute är hela grejen. Bättre då att köpa färdigt än att det blir ett stort projekt att göra egen pizzadeg hemma. 

- Pulvermixer passar också perfekt till fjällvandring. De är lätta att bära, håller i rumstemperatur och är en genväg till mycket smak. En färdig mix innehåller flera olika ingredienser och är samtidigt packad och klar. Så slipper man stå och blanda själv och hälla ner i en påse.

Ett kapitel heter "tid för lyx". Berätta mer!

- Ibland vill man ha det lite extra lyxigt. De här recepten tar lite längre tid och kräver mer förberedelser eller tillagning. Men de är värda det. Om man har tid och energi kan man gå loss i det kapitlet.

 

Text: Karin Fingal

Tuote on lisätty ostoskoriisi