Lähetämme tilauksesi 24 tunnin kuluessa – Yli 40 euron tilaukset toimitetaan postikuluitta

3 vandringstips i Skåne

Skåneleden bjuder på en mängd upplevelser i landskapet. Kuststräckorna står för dramatiska möten mellan berg och hav, exotiska sandstränder och tilltalande vyer. Åsarna bjuder på grönskimrande bokskogar, spännande klippformationer och rikt djurliv. Passerar du sjöarna i nordöst får du en känsla av vildmark – avskildheten och tystnaden är ett signum.

Kenneth Joelsson är vandringsexpert och jobbar genom sitt företag Mindtrekking med ledutveckling åt offentliga uppdragsgivare. Han guidar dessutom grupper i den skånska naturen på temat vandring och mindfulness samt skriver guideböcker om friluftsliv. Han är bosatt i Dalby utanför Lund och ”Vandra på Skåneleden” är hans debut. Här ger han sina bästa Skånetips. 

Min lust till att vandra går tillbaka till ungdomsåren i Dalby öster om Lund. Som grabb ägnade jag en hel del tid åt att utforska Romeleåsens natur till fots, både på egen hand och tillsammans med kompisarna. Intresset hamnade i skymundan under gymnasieåren men gjorde sig påmint i slutet på 90-talet. Jag började åter kränga på mig ryggsäcken för att göra weekendvandringar utmed Skåneleden. Min nyetablerade vana uppskattades också av Chivas, en flat-coated retriever som alltid följde med på turerna. 

Snart utbildade jag mig till naturvägledare och fick i mitt jobb med skolungdomar ute på leden fler bevis för hur bra vi mår av att vandra. Kombinationen av rörelse, enkelhet och stillhet i vandringen har en fenomenal inverkan på välbefinnandet. 

Skåne - både natur och kultur

Jag har haft glädjen att färdas utmed många europeiska leder sedan dess. Favoriten hittills är spanska GR-131:an som tog mig utmed Pyrenéerna i två månader 2017. Under mina år som trail manager för Skåneleden fick jag möjligheten att förbättra förutsättningarna för fler människor att komma ut och vandra på en attraktiv led. 

När mina vägar korsades med min medförfattare Caroline Alesmarks öppnades möjligheterna att inspirera en ny målgrupp att komma ut och upptäcka alla ljuvligheter i det skånska kulturlandskapet. Fröet till ”Vandra på Skåneleden” föddes, en bok som idag av många betraktas som en bibel för vandrare som vill ut på Sveriges sydligaste långdistansled. Här listar jag några favoriter. 

1. En vandring genom tassemarkerna etapp 11-14

Denna tur bjuder på intryck från ett Skåne i periferin. På små vägar och skogsstigar tassar du fram genom ett landskap befriat från etablerade genomfartsstråk. Isolerade torpbyggnader, ibland något skamfilade, varvas med betesmarker som fortfarande kan hysa livs levande kossor. Även om stengärdsgårdarna och gårdsruinerna mestadels skvallrar om en närvaro som avlägsnat sig. Mossar i det fördolda som erbjuder orrspelsbonus. Och granskogar som med mänsklig assistans slagit rot på de gamla kulturmarkerna.
Fakta: SL 3 Ås till ås etapp 11-14 Ekerödsrasten-Brösarp är 56 kilometer. För dig som gillar när det är glesare mellan vandrarna och vill övernatta i tält eller vindskydd. Goda bussförbindelser finns både till start- och slutpunkt.

2) En liten oasvandring etapp 10-11

Denna promenad tar dig igenom en dold pärla. Omgiven av ett öppet och kultiverat odlingslandskap finner du en hägring som går under namnet Rövarkulan. Vattnet har letat sig fram genom tidens gång och skapat ett vilorum för alla oss som uppskattar en stund av stillhet. Snittet i landytan skänker livsutrymme för både tjockskaliga målarmusslor, uppskattande fjäderfän och ålderdomliga bokträd. Och för dig som gillar gamla stenbroar och geologiska avtryck så saknas det inte möjligheter till upplevelser. Perfekt utflyktsområde för familjer med självgående knattar på äventyrsjakt.
Fakta: SL 2 Nord till syd etapp 10-11 Rolsberga-Löberöd är 6 kilometer lång. Rolsberga har goda bussförbindelser med Malmö och Lund. Förbindelser saknas helgtid från Löberöd men du kan alltid ta dig tillbaka till Rolsberga när du njutit klart av Rövarkulan.

3) Söderåsen bortom nationalparken etapp 2-3

Tar du dig upp på åsen norr om nationalparken väntar ett spännande strövområde i den lilla byn Klåveröds omgivningar. Stiftelsen Skånska Landskap som förvaltar området erbjuder ett nätverk av markerade stigar och Skåneleden drar här fram som en orange slingrande orm på sin väg mellan Skäralid i nationalparken och det längre norrut liggande Klövahallar. Börjar du vandringen vid vandrarhemmet i Klåveröd och rör dig utmed leden mot Klövahallar kan du roa dig med en klättertur uppför tornet som ställer dig högst ovan havet i Skåne. Annars kanske en grottsittning med skogsrået i Snuvestuan kan locka. Och vill du skåda klassisk högstammig skånsk bokskog är detta turen för dig som gillar om upplägget kombineras med djupa sprickdalar á la Klövaravinen.
Fakta: SL 3 Ås till ås etapp 2-3 är 13 kilometer lång. Saknar du tillgång till bil kan du vandra ca en timme från busstationen i Ljungbyhed upp till Klåveröds vandrarhem. Vandrarhemmet är ett mysigt val som basläger för dig som vill ha tak över huvudet. Du kan återvända dit efter vandringen mot Klövahallar genom att delvis följa andra stigar inom strövområdet.

 

 

 

 

 

 

Tuote on lisätty ostoskoriisi