Lähetämme tilauksesi 24 tunnin kuluessa – Yli 40 euron tilaukset toimitetaan postikuluitta

Vandra Kungsleden

En sommardag på Kungsleden. [Foto: Fredrik Neregård]

Kungsleden är utan tvekan Sveriges mest kända vandringsled. Sedan början av 1900-talet har ett stigande antal vandrare från hela världen kunna ta del av några av de mest storslagna fjällvyerna som går att hitta norr om polcirkeln. En vandring på Kungsleden ligger högt upp på många vandrares bucket-list.

I sin helhet är Kungsleden mer än 400 km och sträcker sig mellan Abisko i norr ner till Hemavan i söder. Längs vägen passerar leden genom inte mindre än fem nationalparker.

Många som drömmer om att vandra Kungleden syftar egentligen bara på den allra mest nordliga delen av leden som går mellan Abisko och Nikkaluokta (108km). Under en vandring här får du uppleva flera klassiska fjällformationer som Čuonjávággi (Lapporten), Tuolpaguorni och såklart Sveriges högsta berg Kebnekaise. Men det finns andra delar av leden som också är väl värda att vandra.

Vilken sträcka av Kungsleden vill du vandra?

Lite förenklat kan man säga att det är tre olika avsnitt av Kungsleden som är populära att vandra, där varje avsnitt motsvarar ungefär en veckas fjällvandring. De etapper som erbjuder de mest pampiga fjällmiljöerna har av naturliga skäl störst attraktionskraft och dessa avsnitt har med åren också fått de bästa kommunikationerna.

Klassisk vy in mot Čuonjávággi (Lapporten) nära Abisko. [Foto: Fredrik Neregård]

Den norra delen av Kungsleden mellan Abisko och Kebnekaise är ojämförligt den mest populära. Utgångspunkten vid Abisko har till och med en egen tågstation som ligger 50 meter från där Kungleden börjar. Smidigare än så kan det inte bli. Andra utgångpunkter kan kräva en kombination av flyg eller tåg och några timmar med buss.

På en klar andra plats i populäritet kommer de mycket omväxlande och trevliga etapperna mellan Ammarnäs och Hemavan. Det tredje avsnittet som brukar locka vandrare är etapperna mellan Saltoluokta och Kvikkjokk där det bland annat är möjligt att få en glimt av den vilda naturen i Sarek nationalpark.

De etapper av Kungsleden som ligger mellan Kvikkjokk och Ammarnäs är betydligt mer sällan besökta. Till stor del på grund av att leden bitvis går i skogen nedanför kalfjället och att vissa etapper dessutom saknar stugor, vilket kräver att du tar med eget tält och sovsäck för övernattningarna. Dessa etapper vandras mest av personer som har målet att vandra hela Kungleden.

Det här är en översiktskarta som visar hela Kungsleden.

Bo i stuga eller tälta?

När du väl har bestämt dig för vilken del av Kungsleden du vill vandra är det dags att börja planera själva vandringen. Det första valet du står inför är om du vill övernatta på fjällstugorna eller sova i eget tält. Väljer du att bo i tält kommer din packning såklart att bli avsevärt större och tyngre, men många tycker att den extra friheten är värt en extra ansträngning. Om du slår upp ditt tält i närheten av fjällstugorna behöver du betala en liten tältavgift, som ger dig tillträde till kök, bastu och dass.

De allra flesta som vandrar Kungsleden väljer att bo i fjällstugorna. För dig som inte har varit i fjällen tidigare, eller om du har tidigare erfarenhet av att vandra mellan hyttor i Alperna, så kan det svenska systemet med självhushåll i fjällstugorna kanske kännas främmande och krångligt.

I Sverige är det normalt endast på de stora fjällstationerna som du kan få frukost, lunch och middag serverad. På de fjällstugor som Svenska turistföreningen (STF) driver längs Kungsleden får gästerna laga sin egen mat, hjälpa till att hämta vatten och såga upp ved till kaminen. Räkna inte med att det finns el eller mobiltäckning. Normalt är detta något som bidrar positivt till upplevelsen av vandringen, det blir snabbt en fin gemenskap mellan likasinnade vandrare.

En typisk stugplats, Viterskalstugan på sträckan mellan Ammarnäs och Hemavan. [Foto: Sam Hedman]

På många av stugorna finns möjlighet att köpa ingredienser till den mat du vill laga. I sortimentet kan du hitta pasta, havregryn, soppor och grytor i pulverform och diverse olika konserver. Många väljer att bära med sig en del av maten och göra kompletterande inköp i stugorna längs vägen.

Här kan du hitta mer information om vilket sortiment som finns på STF Fjällstugor.

På fjällstugorna är det inte möjligt att förboka en bestämd sängplats, men du kan betala i förväg innan du reser. Sedan blir du tilldelad en plats av stugvärden när du kommer. Du får alltid en plats att övernatta på om du behöver det, oavsett om du har förbetalat eller inte. En utrustningsdetalj du måste bära med dig själv är reselakan, filtar och kuddar finns i stugorna.

Planerar du att bo i stugorna längs Kungsleden är det klokt att bli medlem i STF. Det kostar 295 kr per år (450kr för en familj) och ger dig 100kr i rabatt per natt på fjällstugor och fjällstationer. Du spar alltså ganska snabbt in medlemskapet. (På etapperna mellan Kvikkjokk och Ammarnäs driver inte STF några stugor, men andra aktörer erbjuder olika typer av boenden.)

Låt inte självhushållet i fjällstugorna skrämma dig. Stugorna ligger i princip alltid med fantastisk utsikt mitt ibland höga toppar och forsande bäckar. På flera av stugorna längs Kungsleden finns det också bastu.

Här hittar du mer info om att bo i STF fjällstugor och kan även förbetala boendet.

Den första snön syns på topparna ovanför rastskyddet på etappen mellan Abiskojaure och Alesjaure. [Foto: Fredrik Neregård]

Vilken tid på året är det bäst att vandra Kungsleden?

Sommarsäsongen är kort i fjällen. Det dröjer en bit in i sommaren innan snön har smält bort tillräckligt och vattennivåerna i bäckarna har sjunkit för att göra vandring möjligt, och redan i slutet av augusti kan man se den första snön börja pudra fjälltopparna igen.

STFs fjällstugor har öppet ungefär från mitten av juni till slutet av september, de exakta öppettiderna varierar mellan åren. Planerar du att vandra tidigt eller sent på säsongen bör du kolla upp om stugorna har öppet. Information om stugornas öppettider hittar du här.

Allra mest vandrare är det mellan mitten av juli och mitten av augusti. Många erfarna vandrare väljer att åka upp till fjällen i slutet av augusti och början av september. Då är det lättare att få plats i stugorna, luften är klar och frisk och myggen har ofta försvunnit efter de första frostnätterna.

Är det svårt och jobbigt att vandra Kungsleden?

Det är lätt att som nybörjare bli avskräckt av bilder på fjällvandrare med enorma ryggsäckar. Men de personer du ser med riktigt stora ryggsäckar har ofta både tält, sovsäckar, liggunderlag, kök och mat för många dagar med sig i packningen. Och i ärlighetens namn har säkert killarna med de största ryggsäckarna tagit med sig en hel del onödiga prylar.

Generellt kan man säga att alla personer med normalgod kondition klarar av att genomföra en veckas fjällvandring längs Kungsleden. En dagsetapp mellan stugorna varierar mellan 12 och 21 km och höjdskillnaden under en dag är normalt ganska liten då leden följer de stora dalgångarna. Hur ansträngande det är att vandra Kungsleden beror främst på hur många kilo din ryggsäck väger och hur vädret är just den vecka du vandrar.

Har du aldrig tidigare vandrat en hel dag med packning på ryggen är det klokt att förbereda kroppen med några träningsvandringar hemmavid. Packa ryggsäcken med det du planerar att ta med och gå i samma kängor som du tänker fjällvandra i. Ett par sådana träningsturer på 10-15 km kommer att göra att du känner dig mer redo för fjällen. Det blir också ett värdefullt test av utrustningen.

Din upplevelse och förståelse av fjällmiljön fördjupas med en karta. Dessutom får du veta du var du är. [Foto: Fredrik Neregård]

Behöver jag kompass och karta?

Om du bara följer de populära sträckorna av Kungsleden under högsäsong kommer du med stor sannolikhet att klara dig utmärkt utan karta och kompass. Men även om du håller dig på leden mellan stugorna så kommer du med en karta i handen att få en helt annan förståelse och upplevelse av omgivningarna. Vill du göra avstickare från leden, till exempel upp på någon utsiktstopp eller för att slå upp tältet en bit bort så är det att tryggt med en karta och en kompass. Om du väljer en tryckt karta eller laddar ner en fjällkarta till din telefon väljer du själv. Men tänk på att det inte finns någon mobiltäckning i fjällen, så kartan måste fungera felfritt offline. 

Det är också både klokt och trevligt att ha som rutin att följa med på kartan under vandringsdagen. Då blir det lättare att se hur långt ni har kvar och fatta beslut kring var ni kan ta pauser och liknande. Speciellt viktigt är detta om vädret är dåligt eller om någon i ditt sällskap skulle få problem av något slag. Många erfarna vandrare beställer en karta långt innan det är dags för vandringen för att få inspiration och kunna planera ordentligt.

Packa för en stugtur

Här är en grundläggande lista på utrustning som du bör ta med dig om du gör en vandring mellan fjällstugorna på Kungsleden. Du packar alla extra kläder i vattentäta påsar, då blir det också lätt att hålla ordning i ryggsäcken.

  • En ryggsäck på mellan 50-65 liter räcker för en tur mellan stugor, glöm inte regnskyddet.
  • Lätta och sköna vandringskängor (som du har provvandrat ordentligt innan du åker upp till fjällen).
  • Vandringsbyxor i snabbtorkande material
  • Underställ i ull eller syntet, gärna dubbel uppsättning så att du kan tvätta vid behov.
  • Varm tröja i syntet eller dun för kalla dagar.
  • Flera par ullstrumpor så du kan byta till torra och rena ofta.
  • Mössa, vantar och en scarf eller en buff kan behövas även mitt i sommaren.
  • Skaljacka till skydd mot regn och vind, och ett par lätta regnbyxor.
  • Reselakan.
  • Tvål och handduk.
  • Förstahjälpen-kit, inklusive skavsårsplåster.
  • En mugg i någon form för att dricka vatten ur fjällbäckarna under dagen.
  • Tofflor eller lätta löparskor är trevligt att ha i stugorna på kvällen.
  • Pannlampa för bokläsning eller nattliga besök på dasset.
  • Powerbank till mobiltelefonen (det finns ingen el i fjällstugorna).
  • Termos som du kan fylla med hett vatten på morgonen för lunchens soppa eller kaffe.
  • Sittunderlag eller liggunderlag att använda under rasterna.
  • Myggmedel.
  • Toalettpapper, om det skulle saknas på något av dassen.
  • Solglasögon och solkräm. En hatt eller keps som solskydd kan vara bra.
  • Kontanter, kontokort (och medlemkort i STF)

 

Vill du veta mer om Kungsleden och vandring i svenska fjällen generellt så är Svenska turistföreningens hemsida en bra källa. Den hittar du här.

Broar över Tärnasjön, på sträckan mellan Ammarnäs och Hemavan. [Foto: Sam Hedman]

Nedanför den här texten visar vi alla våra produkter som handlar om Kungsleden. Vi har bland annat en populär guidebok som är skriven av Fredrik Neregård och Sam Hedman (som också har bidragit med de fina bilderna ovan). Boken beskriver samtliga etapper på Kungsleden och tar upp allt praktiskt du behöver veta för att få en trevlig fjällvandring.

Vi har självklart också bra kartor som täcker Kungsleden. Vår rekommendation är att använda en karta i skala 1:50 000 när du går Kungsleden. Den skalan har en perfekt balans mellan översikt och detaljrikedom. Här hittar du våra kartor i skala 1:50 000 som täcker Kungsleden.

För dig som är intresserad av att få se kartor över hela Kungsleden så har vi även tagit fram en atlas, det vill säga en kartbok där varje uppslag är ett utsnitt av en fjällkarta. Den hittar du här.

Lycka till på din vandring!

 

 

Tuote on lisätty ostoskoriisi